DomovKulturaLuthrovo leto 2017

Luthrovo leto 2017

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Piše se 8. januar in med nami krožijo še zadnje želje za dobro in srečno leto 2017. Po magičnem decembru in prazničnem vrvežu se življenje počasi, a vztrajno vrača v svoje tirnice. Če smo se ob koncu leta 2016 ozirali nazaj in pregledovali najbolj pomembne dogodke leta, se lahko zdaj, ko smo vkorakali v leto 2017, zazremo naprej po koledarju in pregledamo, kateri dogodki bodo zaznamovali letošnjega.

Če smo lani v Kopru s projektom Carpaccio 500 obeleževali 500 let od nastanka slavne oltarne pale, bodo po Nemčiji v letu 2017 obeležili 500 let, odkar je Martin Luther na vrata Wittenberške katedrale pribil svojih 95 tez. Dejanje, ki naj bi se zgodilo 31. oktobra 1517 in za katerega zanimivo ni zgodovinskih dokazov, je spremenilo svet. V letu 2017 se bo po Nemškem in drugod zvrstilo večje število prireditev in razstav, s katerimi se bomo spominjali mejnika, ki je reformiral katoliško cerkev.

Dejanje, ki je spremenilo svet. Foto: history.com

Dejanje, ki je spremenilo svet tistega časa

Nemški teolog Martin Luther je neomajno nasprotoval politiki rimokatoliške cerkve o prodajanju odpustkov. Rimokatoliška cerkev je v tistem času potrebovala denar za obnovo bazilike sv. Petra v Rimu, ki ga je skušala pridobiti na omenjeni način.

Luther je sprva le pridigal proti taki praksi, nakar pa je 31. oktobra 1517 poslal protestno pismo s svojimi 95 tezami nadškofu v Mainz. Ko so bile teze javno predstavljene, so sprožile gibanje za prenovo rimokatoliške cerkve. Reformacija med cerkveno elito ni naletela na odprta ušesa, ampak na ostro nasprotovanje. Papež in nato tudi cesar sta Luthra izobčila.

Jurij Dalmatin je postavil temelje slovenskega knjižnega jezika in književnosti. Foto: Knjižnica Mirana Jarca

Razkol v katoliški cerkvi in razmah ljudskih jezikov

Gibanje je sprožilo razkol v katoliški cerkvi in privedlo do nastanka novih, od papeža neodvisnih cerkva. Prav reformacija ima veliko zaslug tudi za razmah ljudskih jezikov. Pod njenim okriljem so namreč nastajali prevodi Svetega pisma v razne jezike. Na Slovenskem sta bila pionirja na tem področju Primož Trubar in Jurij Dalamatin.

Letu 2017 bo torej poleg vsakodnevnih življenjskih izzivov prineslo tudi priložnost, da se podrobneje seznanimo z reformacijo in njenim pomenom ter vlogo v spremembi načina življenja in ustroja katoliške cerkve. *